Wednesday, November 25, 2009

AMALAN MEMUDAHKAN UNTUK QIAMULLAIL


SALAMULLAHI ALAIKUM

Apa khabar semua? Alhamdulillah bayi baru saya berumur 30 hari ini .

Hari ini saya nak syer mengenai amalan untuk menjadikan kita makin kuat dan tips terbaik untuk menjadi seanggun bidadari /ra. Maaf mungkin ayat ringkas sebab tak boleh lama sangat menaip.

Baru tadi buka tv9, ada ruangan muqaddimah- by ustaz fauzi mustaffa. Dia bincang mengenai amalan or tips mudah bgn mlm yakni (i.e) qiamullail
amalan berikut:
1-niat untuk berqiamullail

2-elak makan berat sebelum tidur - kalau makan berat sebelum tidur , ianya akan membuatkan walau mata terbuka tetapi tidak nampak apa2

3-elak buat benda berat pada siang hari spt angkat batu bata, angkat rumah ke, angkat kereta (ust tu buat lawak lak, kereta tak ayah angkat tapi pandu,hiiiiiisss).
namun ada satu hadis rasulullahi sallalahua alaihi wassalam yang bermaksud: sekiranya sesorang itu membuat kerja berat disiang hari dalam keadaan halal, dan dia tidur nynyak pada malam itu(tidak bangun qiam), maka tidurnya itu menghapuskan dosa.-
betapa besarnya kasih sayang Allah pd hambaNya.

4-tidur sblum zohor (khailullah), tdur sekejap dalam 15 minit jangan sampai asar lak - ianya umpama shift tidur untuk bangun pada pd waktu mlm.
(seumpama sahur utk puasa di siang hari)

5-elak buat dosa secara sengaja sebelum tidur. , tnpa istighfar dgn segera
seorang ulama berkata : beliau tidak dapat berbuat qiamullail selama 5 bulan (tidak dapat bangun) kerana dia pernah buat dosa

6-bersih jwa, mnda , istighfar dan zikir . berzikir ni ni spt berus , memberus dosa2., elak riak, takbur , dendam, dan cubamaafkan orang lain sebelum tidur seperti kak mas sll pesan.

7- buat tanda utk bangun seperti kunci jam

8- tidur dulu sampai tgh malam.

9-ambik wuduk , dan solat sunat dua rakaat-dua rakaat sahaja,

10- kalau tak larat berdiri, duduk

ustaz kata cari jalan paling mudah utk qiamulallil
semoga memudahkan lagi kita berilmu , beramal dan bertaqwa. , ameen.,
Smile :)
SALAM

5 comments:

zul said...

aku ada niat sokmo nak 'qiam', last2 dapat juga qiam tapi dah masuk suboh ler ....kuang3x

zul said...

eh ana lupe nak tanya,
adik enti yg belajar kat KUSZA dulu sekarang
kije kat mana?...dulu bilik adik ente depan je ngan bilik ana masa belajar dulu...tapi dia junior, i senior..berborak pun skit2 jah...masing2 sebok...

Muna 'Izzah Dato' Hj Fadzil said...

Salam zul,
InsyaAllah,mg dipermudahkan.
Adik saya, Faiz. Skrg, dia buka firm dia kat seremban.
Thanx menziarahi blog akak.

zul said...

Waalaikumussalam...

sama2...sy jumpa blok akak ni dalam facebook...lupa sape ntah yg paste add kat situ...dia ckp blog anak Allahyarham Ust Fadhil. Allahyarham merupakan sumber inspiasi sy selama ni...hehe..

wassalam...

AmberlyThrower said...

視訊成人文學成人電影漫畫貼圖情色自拍美女遊戲情色a片成人遊戲小高聊天室0204貼圖區熟女自拍18遊戲區內衣模特兒寫真手槍美女賞圖色情貼片1069拓峰網貼圖區線上免費av18禁女同志聊天室貼圖片區一葉情貼圖片區