Tuesday, January 27, 2009

Tips seterusnya- Islam adalah satu cara hidup- Kesihatan

Salamullahi alaikum, Salam sejahtera, Sobahal Khair , Good Morning.

Banyaknya ucapan salam , hehhee.

Akhirnya kembali ke blog kesayangan saya. Sayangnya saya pada blog ini diibaratkan ia anak ketiga saya, tetapi kerana alasan yang sentiasa melekat di bibir kita, i.e. was busy all the time, so, tak boleh nak buat apa lagi melainkan hati kena kuat untuk menerjah ke blog setelah sebulan tidak menyumbang apa2. Perlu untuk meminta maaf kepada anda? Ya, saya rasa sangat perlu kerana hidup kita sentiasa memohon maaf kerana kita tidak bisa memuaskan hati ke semua kita.

Ilham untuk menulis ketika ini, disokong oleh alunan nasyid kontemporari lagu Mutiara Hati dari New Sakha, Tanpa CintaMu (ye ke tajuk nya?) dari Mirwana& JJ dan lain2 yang dapat mengimbangi minat aliran muzik yang mendamaikan saya. Saya mendengar muzik dari pelbagai genre samada pop, balada, instrumental, nasyid dan lain2 dengan syarat ianya dapat mendamaikan dan menenangkan hati saya.

Kembali kepada tajuk yang hendak dikongsi ini, saya mendapat e-mail dari adik ipar saya yang manja tu, Noor Aniah Azmi mengenai handbook 2009. It is interesting. Bila dibaca, ianya dapat saya kaitkan dengan ajaran Islam itu sendiri yang sentiasa sempurna dari setiap sudut kehidupan. Semua manusia samada Muslim atau bukan Muslim menerima benda yang sama dan menghargai perkara2 yang baik. Sedarkah kita, ajaran2 baik telah dibawa oleh para Rasul beribu abad yang lalu? Sebab itu saya sejak kecil hingga sekarang memang suka membaca kisah rasul dan sirah nabawiyah dan para sahabat kerana kisah2 mereka banyak membantu kita untuk berfikir jauh tentang kehidupan. Banyakkan buku sirah kepada bidadari2 kecil kita di rumah, kerana itu yang baba dan mama saya lakukan dahulu. Dan saya cuba untuk pratikkan di rumah sekarang as bedtime stories untuk bidadari dan bidadara saya dan sahabat di sekeliling.

Antara yang saya boleh syerkan dengan izin, kandungan e-mail di atas dengan terjemahan Bahasa Malaysia, walaupun saya boleh copy and paste, tetapi kerana pujukan sahabat yang sepertinya adik , Fadhlina, minta saya terangkan apa yang saya ambil informasi dari mana2 artikel, jadi saya huraikan lah seperti di bawah ini: :). Di dalam Bahasa Inggerisnya ianya lebih merujuk kepada penulisan dan praktis mereka, namun saya olahkan mengikut kesesuaian kita.

Bagi bahagian pertama ini, untuk menjadi anggun sebidadari dunia, marilah kita sama2 menjaga kesihatan fizikal dan mental kita lebih kuat untuk beribadat kepada Pencipta supaya kita mampu untuk menjadi bidadari syurga di sana, Ameen.


Kesihatan:

1. Banyakkan minum air . Dimaksudkan di sini ialah air kosong dan saya semua orang sudah tahu bahawa khasiat air adalah sangat baik kerana, ciptaan awal di dunia ini adalah air. Air mampu membuatkan perjalanan darah kita berjalan dengan baik, dan badan sentiasa lembab. Badan kita sentiasa segar dan bermaya. Jadi nak solat pun mudah, sebab badan rasa bertenaga.

2. Utamakan makan pagi dengan makanan yang berkhasiat, bersederhana untuk makan tengahari dan makan malam yang paling minimal kuantitinya.
Ini kerana kita memerlukan tenaga yang lebih ketika awal pagi untuk kita bertenaga waktu bekerja di siang hari. Dan ianya makin berkurangan ketika hari sudah hampir melabuhkan tirai siangnya, kerana badan kita perlu rehat dan tak perlu mengisarkan mesinnya untuk mengisar benda-benda berat seperti roti canai, nasi lemak apatah lagi sepuluh minit untuk masuk tidur. (Saya sendiri kena beringat, *sigh). cukuplah sebelum maghrib, makan sedikit roti dengan kacang, atau nasi . Dan sekiranya lapar sangat, kunyahlah kacang kuda rebus atau buahan2 yang penuh serat dalam jam 8-10 malam. Begitulah para nabi dan rasul yang memakan sekadarnya kerana untuk memudahkan mereka mudah bangun di tengah malam. Subhanallah...

3. Banyakkan makan buahan2 dan sayur-sayur segar dan bukannya makanan segera yang dihasilkan dari semua ini.

4. Hiduplah dengan penuh bertenaga, kesungguhan dan juga nilai-nilai kesabaran,simpati dan penuh kefahaman (Energy, Enthusiasm, and Empathy)

5. Selalu solat dan melakukan ibadat dan melakukan perkara2 yang menenagkan hati dan jiwa seperti berdoa dan berzikir.

6. Bersenam dan melakukan aktiviti bersukan. Keluarlah dengan keluarga untuk joging, main bowling, berkuda dan lain2. (saya suka naik kuda, pernah berangan nak bela kuda, tapi setakat ni pernah tunggang je lah, itu pun tunggang perlahan2). Ianya baik untuk keseimbangan badan.

7. Banyakkan membaca dari sehari ke sehari. Kerana ayat pertama pada Nabi Muhammad sallollahu alaihi wassalam adalah ayat Iqra'( Bacalah) dari Surah Al-'Alaq.

8. Bertafakur selama 10 minit untuk muhasabah diri dengan apa yang sudah dilakukan pada hari itu.

9. Tidur satu pertiga (7 jam sehari).

10. Berjalan2 sepanjang 10 -30 minit. Sepanjang kita berjalan, cubalah senyum dan buat senaman senyuman.

Begitulah antara tips yang saya suka untuk berkongsi. Dan insyaAllah saya akan berkongsi sambungan itu di posting yang lain. Jumpa lagi ya.

Salam. Senyum. Sahabat.

2 comments:

nuyuljana said...

salam..
hye..
sy suka blog akak..
penuh dgn informasi..
keep it up!

neway,
9. Tidur satu pertiga (7 jam sehari).

satu per tiga dr 24 jam ialah 8 jam..
ngeee~

Muna 'Izzah Dato' Hj Fadzil said...

aa la awak, hehe lebih kurang gitu lah.. terima kasih drop by. ::)